Harlandshytta

Harlandshytta ligger ved foten av Høgfjellet øverst i Eldådalen. Terrenget rundt er dominert av snaufjell. Dette gjør det til et ettertraktet utgangspunkt under rype- og reinsjakta, og mange reiner har måtte bøte med livet på myra nedenfor hytta.

Hytta blir også mye brukt av turgåere, både sommer som vinter. Av turmål bør nevnes Eldåhøgda, som er det høyeste fjellet i Øyer statsallmenning (1232 moh).

Ved å kjøre fra Tretten, langs Østfjellvegen og videre mot Fåvang, kommer en til Uksbåsen (ca 25 km). Herfra og til Harlandshytta er det ca. 8 km gange gjennom noe av det flotteste turterrenget Øyer har å by på (se kartutsnitt).

Det er to åpne buer på Harland, den nye Harlandshytta og ei nyrestaurert steinbu.

Gjeterbua som stod her var etter hvert gammel og nedslitt, og i 1986 reiv fjellstyret bua og satte opp nåværende Harlandshytte. Denne hytta har to atskilte rom, med 4 sengeplasser hver.

Den andre bua, Steinbua, ble opprinnelig satt opp i 1911 av Øyer Hesteavlslag, til bruk under gjeting av hingst med hoppefølge. Bua ble restaurert av fjellstyret i 1997. Det er ikke ovn i bua, men en enkel peis. Bua er ypperlig egnet for å søke ly for regnskura sommerstid, og med sovepose og liggeunderlag kan en også overnatte her. Bua er ikke egnet til vinterbruk

Gasta Design