Fiske i Øyerfjellet

I Øyerfjellet er det vel 50 fiskevatn, samt over 100 km elver og bekker. De riktig store innsjøene finner du ikke i Øyerfjellet, derimot mange mellomstore fjellvatn og enda flere mindre tjønn, de fleste lett tilgjengelig. Noen av de mindre tjønnene kan by på riktig hyggelige overraskelser. Under finnes informasjon som kan lede deg på rett spor …

Fjelloppsynet har laget et notat om fiskeforvaltningen. Notatet kan leses HER.

Kart og fiskehefte til salgs

Oversiktskart:

Fjellstyret har gitt ut oversiktskart for Øyer statsallmenning. Kartet inneholder generell informasjon, samt detaljert oversikt over tilrettelagte plasser, åpne buer og utleiehytter, båtutlån mm. Kartet er unikt for Øyerfjellet.

Fiskehefte:

I 2019 gav Øyer fjellstyre ut et fiskehefte som i sin helhet var skrevet av Knut Monssen, Fiske i Øyerfjellet - Vatn for vatn. Monssen har 60 års erfaring fra fiske med stang i Øyerfjellet, og deler gjerne sine fisketips. Heftet har vært utsolgt og fjellstyret har i 2022 fått trykt en ny og utvidet utgave.

I tillegg til beskrivelser av vel 50 vatn, flere elver og noen fine bekker, har heftet informasjon om tilgjengelige hytter og buer, båttilbud og tilrettelagte plasser i statsallmenningen. Heftet har også et enkelt kart med oversikt over fiskevatna som er beskrevet.

I kombinasjon med Oversiktskart for Øyer statsallmenning, gir heftet et glimrende utgangspunkt for utforsking av Øyerfjellet.

Fiskehefte og kart kan bestilles på eget skjema (se under).

 Fiskekortpriser

Barn/unge fisker gratis med stang til og med det året de fyller 18, og trenger ikke løse fiskekort. Ønsker det å fiske med oter eller garn løses et sesongkort Alle andre må løse fiskekort før fisket starter.

Det er åpnet for at utenbygdsboende kan fiske med garn og oter på Hornsjøen, Gåsesjøen og Tromstjønnet. Fiskekort kan kun kjøpes via Inatur. Se fiskeregler for detaljer.

 

Utsalgssteder

  • Sport 1 Hafjell, Øyer

  • Pellestova

  • Rustadstuen Sport, Lillehammer

  • Inatur

  • SMS

  • Kiwi Tretten

  • Circle K Tretten

  • Coop Tretten

  • Coop Øyer

  • Circle K Øyer

Fiskeregler

Fiske med stang er tillatt i tiden 15. mai - 5. september. Etter 05.09 og til isen legger seg, er det kun tillatt med stangfiske på vatn og ikke nærmere inn- og utløpsbekker enn 50 meter. Stangfiske er åpent for alle, mot løsing av fiskekort. Fiske med garn, oter og reiv er forbeholdt innenbygdsboende i Øyer. For fiske på Hornsjøen, Gåsesjøen og Tromstjønnet er slikt fiske tillatt også for andre.

For flere detaljer, les her:

Fiskeregler for Øyer statsallmenning

For Reinsvatnet gjelder egne fiskekort og fiskeregler.

Fiskekultivering

Øyer fjellstyre driver et betydelig kultiveringsarbeid:

- Rydding av gytebekker.
- Utfisking av sik på Goppollen og abbor på Hornsjøen.
- Utsetting av ørret i en rekke vann
- Tilrettelegging og fokus på et attraktivt stangfiske.

Båter

Båter til fri benyttelse:

  • Goppollvatnet: Ved demninga. Redningsvester på utedoen ved "sikbua", i enden på bilvegen.

  • Våsjøen: Ved friluftsanelgget i nordenden. Redningsvester på doen på friluftsanlegget i størrelser fra 20 kg til 90 kg

  • Hornsjøen: Ved campingplassen, nedkjøring ved Hotellet. Redningsvester på doen på campingplassen i størrelser fra 20 kg til 90 kg

  • Øveråsta: Øst for Skjelbua, ved Skjela. Redningsvester i uthuset på nye Skjelbua i følgende størrelser: 15-30 kg, 30-50 kg, 70-90 kg, 90 kg+. Ett eksemplar av hver.

Båtene ligger ulåst. Bruken skjer på eget ansvar.

Båter til utleie:

  • Tromstjønnet. Tilgjengelige redningsvester ved båten. Leies ut gjennom Inatur

  • Hornsjøen. Ved campingplassen, nedkjøring ved Hotellet. Redningsvester på doen på campingplassen. Leies ut gjennom Inatur

  • Neråst-vatnet. Ned for parkeringsplass/Infotavle. Redningsvester på doen. Leies ut gjennom Inatur

  • Lyngen: Ved naustet, sørsiden av Hetta. Leies ut gjennom Inatur

Utlån av garn på Øveråsten, Lyngen og Tromstjønnet

Fjellstyret har garn til utlån på Øveråsten, Lyngen og Tromstjønnet. På Øveråsten henger garnene i Nye Skjelbua, på Lyngen er de i fjellstyrets naust. På Tromstjønnet lånes garnene ut ved leie av båt. Det er en forutsetning at gyldig fiskekort er kjøpt. Det er redningsvester alle steder.

Fiske med garn og oter er forbeholdt innenbygdsboende i de fleste vatn. På Lyngen og Øveråsten er garnene innelåst, og innenbygdsboende som ønsker å låne garn tar kontakt med fjellstyret på tlf: 488 99 898. Utenbygdsboende kan løse fiskekort for fiske med garn og oter på Tromstjønnet, Gåsesjøen og Hornsjøen. På Tromstjønnet leies det også ut garn og båt gjennom Inatur.

Fangstrapport

For å drive en best mulig forvaltning av fisken i vann og vassdrag i Øyer statsallmenning, vil fjellstyret gjøre et forsøk med frivillig rapportering av fangst.  Vi håper du vil ta deg tid til å føre dette rapportskjema for hver gang du har fisket.

Fiskeguide

Kartverkets kart

opprydding av båtvrak

Kartlegging og fjerning av båtvrak i fjellet - pilotprosjekt

Øyer fjellstyre deltar sammen med flere andre fjellstyrer i et pilotprosjekt som skal registrere forekomsten av båtvrak i fjellet. Formålet er å finne en egnet måte for å få fjernet ødelagte båter og annen plastsøppel, som er kilder til spredning av mikroplast i sårbar natur. Prosjektet ledes av Norges fjellstyesamband og Norscan Partners AS, og er finansiert av Handelens Miljøfond.

I statsallmenningen i Øyer er det ca. 50 små og noen større fiskevatn. Det eksisterer ikke noe båtregister eller krav til merking, så omfanget av utlagte båter er usikkert. Trolig ligger det båter ved mer enn 30 vatn, og etter hvert har man registrert en del skada og falleferdige eksemplarer.

Båtvrak kan meldes inn av eier

Som en del av prosjektet ber Øyer fjellstyre nå om at eiere av båtvrak i statsallmenningen benytter seg av muligheten til å få fjernet dette fra fjellet. Båteier bes om å melde inn vrak gjennom eget skjema under, eller ta direkte kontakt med fjellstyrekontoret. Det er opprettet offentlig vrakpant på fritidsbåter på kr 1 000. Den kan eier få utbetalt direkte fra fjellstyret, ved avtalt levering på gitte oppsamlingsplasser i fjellet. Fjellstyret organiserer videre frakt til godkjent gjenvinningsstasjon.

Alle type båter kan leveres, dvs. båter av plast, tre, kompositt, stål og aluminium. Kano og kajakk inngår også i ordningen. Det gjøres oppmerksom på at utfrakting av båt i utmark krever dispensasjon etter motorferdselloven. Fjellstyret kan være behjelpelige med transport av vrak, f.eks. i tilfeller der det er behov for kjøring i utmark, også vinterstid med skuter.

Fjerning av eierløse båter

Fjellstyre vil utover sommeren 2022 registrere og loggføre båtvrak som ikke meldes inn av eier. Båter som ikke lar seg sette i stand, og som åpenbart har ligget lenge og er forlatt, vil fjellstyre kunne fjerne uten varsel. I andre tilfeller med ukjent eier vil fjellstyre i samarbeid med kommunen, som forurensningsmyndighet, merke aktuelle vrak med varsel om at båten kreves fjernet innen en gitt frist. Overholdes ikke fristen vil båten bli fjernet. Fjellstyret vil legge ut informasjon på hjemmesiden når det er områder som er registrert og hvor det er gitt varsel.