Elgjakt

I Øyerfjellet er det 330.000 daa med tellende areal for elg. Årlig felles det rundt 100 dyr. Jakta leies ut for 4 år om gangen, og fordeles ved loddtrekning. Fjellstyret har anledning til å forbeholde inntil 60 % av kvota for innenbygdsboende. For at et jaktlag skal godkjennens som innenbygds, må flere enn halvparten av medlemmene inkl. jaktleder være bosatt i Øyer kommune.


Øyer østside forvaltningsområde for elg og hjort

Øyer fjellstyre har gått sammen med de private grunneierlagene og dannet felles forvaltningsområde på østsiden av Lågen i Øyer kommune.
Årlig kvote er på ca 150 dyr, hvorav ca 80 % deles ut i grunnkvote. Videre blir det delt ut tilleggsdyr under jakta.

 

Oversikt over jaktfelt i Øyer statsallmenning

Almenninga er delt inn i 18 jaktfelt.

 

Jakttid elg:

  • Ordinær jakt: 25. september - 31. oktober

  • Jaktperiode A: 25. september - 10. oktober

  • Jaktperiode B:11. oktober - 31. oktober


Søknad elgjakt

Søknad sendes via Inatur innen 2 mai.

Skjema fås ved henvendelse til Fjellstyrene i Oppland, 2881 Aust-Torpa. oppland@fjellstyrene.no Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Ledige felt blir lagt ut på Inatur i god tid før fristen.


Treningsfelt for elghunder

Alle jaktlag med jakt i Øyer kommune, samt alle innenbygdsboende lag som har søkt jakt, får tilsendt tilbud om treningstid. Jaktlaget melder sin interesse til fjellstyret. Det tildeles en økt/dag, før eller etter kl. 12.. Jaktlagene tildeles like mange treningsøkter. Ledige økter utover dette tildeles ved loddtrekning blant jaktlagene. Jaktlaget kan slippe inntil 2 hunder i hver tildelte økt. Det er krav om sauerenhetsbevis for alle hunder som skal slippes under trening. Beviset skal ikke være eldre enn 2 år. Hundeeier/hundefører er ansvarlig for eventuelle skader på beitedyr. Skade på beitedyr meldes til Fjelloppsynet.

Treningsterrenget er avgrenset slik:

  • Allmenningsgrensa fra Tretteslæen til Moksa - Moksa til Våsjøbekken - Våsjøen - Våsdalsbekken til kommunegrensa, og kommunegrensa vestover til Tretteslæen.

Trening av elghund kan foregå i tidsrommet f.o.m. 21. august t.o.m. 10. september etter tildelte økter.

Villreinsjakt

Øyer statsallmenning inngår i Rondane Sør villreinområde, som omfatter fjellområdene fra Ringebu i nord til Åmot og Hamar i sør. Fjellstyret tildeler ca. 10% av kortene til utenbygdsboende jegere. Resten går til innenbygdsboende.

Jaktkort og priser

 

Jakttid:

F.o.m. 20 august t.o.m. 20. september.


Søknad villrein-jakt

Innenbygdsboende

Innenbygdsboende søker via skjemaet under, innen 2. mai. Vi tar også i mot søknader pr brev. Tildeling av kort skjer ved loddtrekning på åpent trekningsmøte som kunngjøres på forhånd.
 

Utenbygdsboende

Utenbygdsboende søker via Inatur, innen 2. mai. Tildeling av kort skjer ved felles trekning for Statsalmenningene, via Inatur.  Husk å prioritere område og korttype.


Jaktlag

Reinsjegere kan danne jaktlag på to måter:

  • Inntil 5 jegere som har fått tildelt fellingstillatelse

  • Inntil 3 jegere hvor minst en har fått tildelt fellingstillatelse. Den personen tillatelsen lyder på skal bestandig være med ut på jakt.

En person kan kun være medlem av ett jaktlag. Jegere som ønsker å danne jaktlag varsler dette til fjellstyret


Fellesjakt villrein

Følgende fellesjaktavtaler gjelder:

Ringebu statsallmenning: 20.08 - 20.09, sør for Samdalen - Allmenningsvegen
I tillegg er det grenseovergangsavtaler med Messelt: 20.08 - 20.09- inngang fra eget terreng

Rådyrjakt

Kvote:10 dyr. 60 % av kortene forbeholdes innenbygds

Jakttid:

  • Bukkejakt: 10.08 - 24.09 (kun bruk av rifle)

  • Ordinær jakt: 1.10 - 23.12

Hund: Kan benyttes etter 1.10

Pris: kr. 500,- per fellingstillatelse.

Ettersøksavtale kreves ved jakt på rådyr.

Kortene blir fordelt etter loddtrekning.

 LISENSFELLING

Lisensfelling krever grunneiers tillatelse. Øyer fjellstyre gir som rettighetshaver tillatelse til lisensfelling i Øyer statsallmenning ved å registrere seg her.

De fire store rovdyrene i Norge og kongeørn har streng beskyttelse etter nasjonale lover og den internasjonale Bernkonvensjonen. Av de store rovdyrene er det bare gaupe som reguleres gjennom ordinær jakt. Jerv, bjørn og ulv har et strengere vern enn gaupe og kan ikke forvaltes gjennom ordinær jakt som kvotejakt. Lisensfellingen er en ordning hvor ansvarlig myndighet fastsetter kvotene. Fellingen er hjemlet i en unntaksbestemmelse i naturmangfoldloven. Fellingstypen brukes for å regulere bestandens størrelse og utbredelse utenfor forvaltningsområdene. Generelt brukes den bare når bestanden er over målet, men Miljødirektoratet kan gjøre unntak.

Lisensfelling kan bare utøves av registrert lisensjeger. Som lisensjeger regnes også deltakelse som hundefører. Registreringen skjer i Jegerregisteret for hver enkelt rovviltart det enkelte jaktår.

For å kunne registrere seg som lisensjeger må en jeger ha betalt jegeravgift for vedkommende jaktår og overholdt rapporteringsplikten i henhold til forskrift 18. mars 2005 nr. 242 om forvaltning av rovvilt § 16.

Alle som deltar i lisensfelling plikter å holde seg oppdatert om kvotens størrelse, gjenværende kvote og eventuelle andre begrensninger for fellingsutøvelsen. Kvittering fra registrering som lisensjeger i Jegerregisteret skal medbringes under felling/fellingsforsøk.